تاریخچه پالایشگاه لاوان 

 

شرکت پالایش نفت لاوان در سال 1355 تحت عنوان مجتمع تقطیر لاوان زیر نظر پالایشگاه شیراز با ظرفیت  2000  بشکه نفت خام در روز توسط شرکت اینگرا از کشوریوگسلاوی سابق وبا نظارت شرکت ملی نفت ساخته شده و مورد بهره برداری قرار گرفت . فرآورده های تولیدی آن عبارت بودند از : 

 - نفتای ترش : که به خارج از کشور صادر می شد.

 - نفت گاز : که به مصرف داخلی می رسید.

 - نفت کوره : جهت صادرات و سوخت کشتیها

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با توجه به موقعیت استراتژیک و امکانات بالقوه موجود طرحهای توسعه و بهسازی سیستم در دستور کار قرار گرفت .با شروع جنگ تحمیلی  و صدمه دیدن چندی از پالایشگاه های کشور از جمله پالایشگاه آبادان و در نتیجه افزایش نیاز به فرآورده های نفت گاز و نفت کوره اهمیت این واحد بیش از پیش نمایان گردید . تاجائیکه در طول سالهای دفاع مقدس عملیات سوخت رسانی به ناوگان دریایی جمهوری اسلامی ایران را علیرغم بمبارانهای متعدد به نحو شایسته ای به انجام رسانید.

مجتمع پالایشی لاوان در این زمان با هدف تولید فرآورده های مرغوب تر شکل گرفت .واحد مراکس با ظرفیت 6000 بشکه در روز در سال 1368 توسط شرکت U.O.P. طراحی و توسط شرکت  Chyodaبه منظور تولید نفتای شیرین نصب  و راه اندازی گردید.

در سال 1373 با اجرای طرح افزایش ظرفیت واحد تقطیر نفت خام سیستم تلمبه گردشی نفت سفید موجبات افزایش ظرفیت واحد تقطیر نفت خام از 20.000 بشکه به 30.000 بشکه در روز و همچنین متناسب با آن افزایش تولید فرآورده ها و امکان تولید فرآورده با ارزش نفت سفید  و کاهش ضایعات فراهم گردید.

در سال 1377 و با بازنگری صورت گرفته در ساختار  سازمانی شرکتهای پالایشی ، نقطه عطفی در تاریخچه پالایشگاه لاوان ایجاد شد و  پالایشگاه لاوان از پالایشگاه شیراز جدا و بعنوان یک شرکت پالایشی مستقل  و دارای ردیف بودجه مستقل  تحت عنوان شرکت پالایش نفت لاوان به ادامه فعالیت پرداخت .

در سال 1380 با استفاده از توان متخصصان داخلی واحد بنزین سازی این پالایشگاه راه اندازی گردید .

 در سال 1388 اسکله دو منظوره نفتی تدارکاتی و واحد استحصال و ذخیره سازی گاز مایع (LPG) این شرکت که پیش از آن در فلرهای پالایشگاه سوزانده می شد به بهره برداری رسید.

 

فعالیت های اجرایی شرکت پالایش نفت لاوان

فعالیت های اجرایی شرکت پالایش نفت لاوان در 4 محور ذیل خلاصه می گردد :

1- پالایش نفت خام و تولید فرآورده های نفتی

2- اجرای پروژه های جاری

3- اجرای پروژه های سرمایه ای

4- فعالیت های عمرانی در راستای توسعه و آبادانی دهکده لاوان

 

پروژه های طرح جامع بهبود فرآیند و بهینه سازی ظرفیت در شرکت پالایش نفت لاوان

 

شرکت پالایش نفت لاوان به منظور ارتقاء کیفیت وافزایش کمی فرآورده های تولیدی خود و در راستای صیانت از محیط زیست اقدام به اجرای طرح بهبود فرآیند و بهینه سازی ظرفیت در پالایشگاه نموده است. این طرح که شامل پروژه های احداث واحد تقطیر، احداث واحدهای تصفیه هیدروژنی و ایزومریزاسیون نفتای سبک، تصفیه هیدروژنی و تبدیل کاتالیستی، تصفیه هیدروژنی فرآورده های میان تقطیر نفت سفید و نفت گاز، واحد بازیافت گوگرد، ایجاد سرویس های وابسته و جانبی و احداث دو رشته خط لوله 16 اینچی برای بارگیری فرآورده های نفتی می باشد طی قراردادهایی با پیمانکاران اجرائی داخلی به صورت مهندسی، خرید و ساخت ( E.P.C ) انجام داده است .

 

در دهم  اردیبهشت ماه سال 1390 و مصادف با روز ملی خلیج همیشه فارس فاز اول طرح بهبود فرآیند و بهینه سازی ظرفیت شرکت با هدف افزایش ظرفیت از 30 هزار بشکه در روز به 55 هزار بشکه در روز در مدار تولید قرار گرفت.

شرکت پالایش نفت لاوان به منظور ارتقاء کیفیت وافزایش کمی فرآورده های تولیدی خود و در راستای صیانت از محیط زیست اقدام به اجرای طرح بهبود فرآیند و بهینه سازی ظرفیت در پالایشگاه نموده است که در این راستا، واحد تصفیه هیدروژنی و ایزومریزاسیون نفتای سبک با حضور مقام محترم ریاست جمهوری در تیر ماه 1392 به بهره برداری رسید.

در بهمن ماه 1394 واحد تصفیه هیدروژنی  فرآورده های میان تقطیر نفت سفید و نفت گاز به منظور تولید فرآورده ها ، مطابق با استاندارد یورو 4 به بهره برداری رسید.

در حال حاضر خوراک 35 هزار بشکه (نفت خام) پالایشگاه توسط یک رشته خط لوله 12 اینچ از مخازن تاسیسات شرکت نفت فلات قاره لاوان و 20 هزار بشکه میعانات گازی پارس جنوبی (که توسط کشتی به لاوان حمل میشود )  تامین می گردد.

 

اجرای این طرحها دستاوردهایی از جمله :

1-افزایش ظرفیت پالایش نفت خام از 30 هزار به 55 هزار بشکه در روز

2-کاهش تولید فرآورده های سنگین  نظیر نفت کوره

3-افزایش تولید فرآورده های سبک با ارزش نظیر گاز مایع، بنزین و نفت گاز

4-تولید فرآورده های نفتی مطابق با استانداردهای روز جهانی ( Euro 4 )

5- اضافه شدن محصولات جدید  نظیر سوخت جت و گوگرد به سبد تولیدات شرکت

6- ایجاد ارزش افزوده و بهبود عملکرد اقتصادی

7-فراهم گردیدن زمینه های اشتغال مولد و مستمر

8- بهینه سازی مصرف انرژی

9- کاهش چشمگیر آلاینده های زیست محیطی

 

جدول مقایسه  تولید فرآورده های نفتی پالایشگاه لاوان در شرایط فعلی و پس از اجرای طرح بهبود فرآیند و بهینه سازی ظرفیت 

 

ردیف

نام فرآورده

واحد

قبل از اجرای طرح

پس از اجرای طرح

1

گاز مایع

تن در روز

30

210

2

بنزین موتور

لیتر در روز

000ر080ر1

000ر800ر2

3

نفت گاز

لیتر در روز

000ر756ر1

000ر765ر1

4

سوخت جت

لیتر در روز

0

000ر000ر1

5

نفت کوره

لیتر در روز

000ر692ر1

000ر700ر1

6

گوگرد

تن در روز

0

30

 

 

 

شاخص های استراتژیک ومنحصر بفرد شرکت پالایش نفت لاوان

 

1- دسترسی آسان به آبهای آزاد و قرار گرفتن در شاهراه انتقال انرژی

2- بهره برداری از امتیازات منطقه ویژه اقتصادی لاوان و فرصت های سرمایه گذاری

3- قرار گرفتن در مجاورت  قطب انرژی ایران (منطقه عسلویه) و دسترسی آسان به منابع

4-وجود ذخایر عظیم گاز شیرین در جزیره لاوان

5-امـکان احداث واحد های فرآیندی برای تولید فرآورده هایی با ارزش افزوده بیشتر و ایجاد تنوع در سبد محصولات به منظور تبدیل شرکت پالایشی به مجتمع پتــروپالایشی

6-قابلیت ایفای نقش پل صادراتی برای صدور محصولات سایر شرکت های پالایشی

7-اعلام عدم آلایندگی زیست محیطی از طرف سازمان حفاظت از محیط زیست کشور و معافیت از پرداخت عوارض مربوطه

8-موقعیت مناسب و استراتژیک برای انجام عملیات بانکرینگ

9- وجود ترمینالهای مختلف هوائی ،دریائی برای جابجائی افراد ،کالا  و انواع فرآورده ها

 

روند خصوصی سازی شرکت 

 

با توجه به رویکرد وزارت نفت در زمینه اجرایی نمودن سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی که ناظر بر حرکت سازمانهای دولتی به سمت تشکیل بنگاههای تجاری و تحقق خصوصی سازی با هدف سود آوری و چابک سازی سازمان بود  ، شناسایی واحدهای مشمول  واگذاری از طرف وزارت نفت صورت گرفت و پس از جمع آوری  و تنظیم اطلاعات شناسنامه ای و مالی و تدوین و ارایه روشهای واگذاری  بر اساس حفظ زنجیره ارزش  و فراهم نمودن الزامات قانونی برای واگذاری ، این امر مهم در آذر ماه 1390 صورت پذیرفت و  سهام شرکت پالایش نفت لاوان وارد بازار بورس و اوراق بهادار  ایران گردید.