شانا
میزان تولید فرآورده های نفتی از 99 به 230 میلیون لیتر در روز رسید
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی گفت: میزان تولید فرآورده های نفتی در سال 57 نزدیک به 99 میلیون لیتر در روز بود که در سال جاری این رقم به 230 میلیون لیتر در روز رسیده است. به گزارش خبرنگار شانا، سید نورالدین شهنازی زاده در نشست خبری امروز (چهارشنبه 16 بهمن) به مناسبت فرارسیدن سی امین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار داشت: در سال 57 میزان تولید بنزین در کشور 4/14 میلیون لیتر بود که در سال جاری به 45 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است. وی افزود: تولید گاز مایع از 4/3 میلیون لیتر در سال 57 به 4/7 میلیون لیتر در سال جاری رسیده و تولید نفت سفید نیز از 13 میلیون لیتر در سال 57 به 21 میلیون لیتر افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار شانا، سید نورالدین شهنازی زاده در نشست خبری امروز (چهارشنبه 16 بهمن) به مناسبت فرارسیدن سی امین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار داشت: در سال 57 میزان تولید بنزین در کشور 4/14 میلیون لیتر بود که در سال جاری به 45 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
وی افزود: تولید گاز مایع از 4/3 میلیون لیتر در سال 57 به 4/7 میلیون لیتر در سال جاری رسیده و تولید نفت سفید نیز از 13 میلیون لیتر در سال 57 به 21 میلیون لیتر افزایش یافته است.
شهنازی زاده ادامه داد: نفت گاز و نفت کوره نیز به ترتیب در سال پیروزی انقلاب به میزان 25 و 43 میلیون لیتر در روز تولید می شد که در سال جاری به 85 و 75 میلیون لیتر در روز رسیده است.
توزیع 238 میلیون لیتر فرآورده نفتی در کشور
وی درباره میزان توزیع فرآورده های نفتی در کشور نیز گفت: در مجموع حدود 75 میلیون لیتر فرآورده در سال 57 در کشور توزیع می شد که این رقم در سال جاری به 238 میلیون لیتر افزایش یافته است.
شهنازی زاده تصریح کرد: در سال پیروزی انقلاب اسلامی روزانه 2 میلیون و 400 هزار لیتر ال.پی.جی در کشور توزیع می شد که در سال جاری به 10 میلیون و 600 هزار لیتر افزایش یافته و همچنین توزیع بنزین از 7/13 میلیون لیتر به 67 میلیون لیتر رسیده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: توزیع نفت گاز نیز از 26 میلیون لیتر به 6/90 میلیون لیتر و نفت کوره از 9/16 میلیون لیتر به 6/51 میلیون لیتر افزایش داشته است.
به گفته او توزیع نفت سفید رشد چندانی نداشته و از سال 57 تا کنون از 16 میلیون لیتر به 17 میلیون لیتر رسیده که این موضوع ناشی از توسعه گازرسانی در کشور بوده است.
اجرای طرح های سوآپ و بانکرینگ پس از پیروزی انقلاب
شهنازی زاده میزان واردات فرآورده های نفتی کشور در سال 57 را روزانه یک میلیون لیتر نفت گاز و 700 هزار لیتر نفت سفید اعلام کرد و گفت: در سالجاری این ارقام به حدود 20 میلیون لیتر بنزین و 6 میلیون لیتر نفت گاز رسیده است.
وی ادامه داد: در سال 57 ایران صادرات فرآورده های نفتی نداشته است ولی در سال جاری نفت گاز، نفت کوره و نفت سفید فرآورده های نفتی صادراتی ایران را تشکیل می دهند.
شهنازی زاده یادآور شد: در زمان پیروزی انقلاب اسلامی اجرای طرح هایی چون سوآپ و بانکرینگ وجود نداشت درحالی که امروز پس از گذشت 30 سال از انقلاب نزدیک به 450 هزار تن سوآپ و 5/2 میلیارد لیتر سوخت رسانی به کشتی ها را داشته ایم.
احداث 9 هزار و 500 کیلومتر خط لوله انتقال نفت
وی افزود: در سال 57 حدود 4 هزار و 800 کیلومتر خط لوله انتقال فرآورده های نفتی در کشور وجود داشته که در سال 87 به 9 هزار و 500 کیلومتر رسیده ضمن این که خطوط لوله انتقال نفت نیز از 3 هزار کیلومتر به 3 هزار و 536 کیلومتر افزایش داشته است.
شهنازی زاده با بیان این که در سال 57 هیچ گونه امکانات فیبرنوری در کشور وجود نداشته است، خاطرنشان کرد:در حال حاضر 900 کیلومتر خطوط فیبر نوری در کشور اجرا شده به علاوه این که تعداد مراکز تلفن از 60 مرکز به 150 مرکز و تعداد ایستگاه های رادیوئی از 150 مورد به 215 مورد رسیده است.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ظرفیت پالایش نفت خام کشور را در سال 57 نزدیک به 806 هزار بشکه در روز دانست و افزود: این میزان در سال جاری به یک میلیون و 658 هزار بشکه رسیده که براساس پیش بینی ها در آینده نزدیک دو برابر خواهد شد.
احداث هزار و 949 جایگاه عرضه بنزین پس از پیروزی انقلاب
وی ادامه داد: تعداد جایگاه های عرضه بنزین کشور در سال 57، 451 باب بوده است که در حال حاضر به 2 هزار و 400 باب رسیده ضمن این که جایگاه های عرضه ال.پی.جی در آن زمان 4 باب و هم اکنون به 25 باب رسیده است.
شهنازی زاده درباره جایگاه های دومنظوره سی.ان.جی نیز اظهار داشت: در زمان پیروزی انقلاب جایگاه دو منظوره سی.ان.جی وجود نداشت ولی از زمان احداث آن ها تاکنون 332 جایگاه احداث شده است که تا پایان سال جاری به 388 باب و تا پایان سال آینده به 800 باب خواهد رسید.
به گفته او در سال پیروزی انقلاب اسلامی 12 هزار و 518 فروشندگی فرآورده های نفتی در کشور وجود داشته که در سال جاری به 18 هزار و 68 مورد رسیده و مراکز سوختگیری هواپیمایی نیز از 16 مرکز به 37 مرکز افزایش یافته است.
رشادت های کارکنان شرکت پالایش و پخش سوخت رسانی در زمان جنگ
وی با اشاره به تلاش ها و رشادت های کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در زمان جنگ اظهار داشت: در زمان جنگ که پالایشگاه های کشور مدام مورد اصابت دشمن قرار می گرفت و از سوی دیگر مردم و جبهه ها نیاز به سوخت داشتند، کارکنان این شرکت از خودگذشتگی های بسیاری کردند.
سوخترسانی به 7 نیروگاه از طریق خطوط لوله در دهه فجر امسال
شهنازی زاده درباره پروژه های دهه فجر امسال نیز گفت: در دهه فجر امسال سوخت رسانی به 7 نیروگاه (اردبیل، ارومیه، شهید رجائی، قم، دماوند، نیشابور و گیلان) از طریق خط لوله انجام شد و بر همین اساس 480 دستگاه نفت کش که سوخت این تعداد نیروگاه را تامین می کرد در جاهایی که مورد نیاز است، استفاده می شود.
وی ادامه داد: همچنین امکان سوخترسانی به نیروگاههای منتظر قائم آبادان تا یک ماه آینده، بندرعباس تا پایان سال و نیروگاههای سنندج و خرمشهر نیز تا سال آینده از طریق خط لوله فراهم خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تاکید کرد: با اجرای طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه بندرعباس ظرفیت این پالایشگاه از 232 هزار بشکه به 320 هزار بشکه رسیده است که برای تحقق این امر نزدیک به 45 میلیون دلار هزینه شده است.
وی اضافه کرد: با اجرای این طرح 90 هزار بشکه به ظرفیت تولید این پالایشگاه افزوده میشود که به ترتیب شامل بنزین، نفت کوره، نفت گاز و نفتا به میزان 2/3، 6/7، 5/3 و 3 میلیون لیتر در روز است.
شهنازیزاده گفت: در پالایشگاه لاوان نیز با احداث یک واحد ال.پی.جی و مخازن کروی به ظرفیت 28 هزار مترمکعب 220 تن ال.پی.جی تولید می شود در حالی که خودروهای ال.پی.جی سوز در کشور 440 تن ال.پی.جی مصرف میکنند بنابراین میتوان نیمی از نیاز آنها را از این طریق رفع کرد.
وی با بیان این که احداث این واحد در پالایشگاه لاوان ضایعات را از 3 درصد به 3/1 درصد کاهش داده است، تصریح کرد: در این واحد حتی گازهایی که توسط شرکت فلات قاره سوزانده میشد، شیرینسازی شده و برای مصارف سوختی پالایشگاه و ژنراتورهای گازی مورد استفاده قرار میگیرد که با این کار 60 تن در مصرف نفت گاز صرفهجویی شده است.
وی با اشاره به ساخت انبار 115 میلیون لیتری درهشهر در استان ایلام، تاکید کرد: تا پیش از احداث این انبار، سوخت مورد نیاز ایلام و استانهای همجوار آن را از ماهشهر تامین میکردیم که با ساخت آن بخش قابل توجهی از هزینههای انتقال و خطرات ناشی آن کاهش یافته است.
شهنازیزاده ادامه داد: علاوه بر درهشهر انبار دیگری به ظرفیت 130 میلیون لیتر در چابهار ساخته شده و تا 3 روز آینده مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش خاطرنشان کرد: در 50 جایگاه بنزین، تلمبهها را دونازله کردهایم که معادل ساخت 40 جایگاه جدید است و با سرکشیهای مداوم و انجام تعمیرات مورد نیاز به روی دستگاههای کارت خوان و ارائه خدمات پشتیبانی سامانه هوشمند و بهرهبرداری از 10 جایگاه عرضه بنزین در دهه فجر تا حد بسیار زیادی صفهای طولانی مقابل جایگاهها شکسته شده است.
وی افزود: 44 جایگاه دیگر نیز در 6 ماهه اول سال آینده بهرهبرداری میشود و 31 جایگاه دیگر نیز جانمائی خواهد شد.
شهنازیزاده درباره قیمت بنزین و گازوئیل در سال آینده، خاطرنشان کرد: پیش از ارائه لایحه هدفمند کردن یارانهها به مجلس، شرکت ملی پالایش و پخش سناریوهای گوناگونی را طراحی کرده بود که با طرح این لایحه همه آنها کنار گذاشته شد و در حال حاضر نیز منتظر نظر مجلس در این رابطه هستیم.
وی تصریح کرد: آنچه مسلم است این است که در سال آینده با برنامهریزیهای انجام شده، اعتباری از صندوق دولت برای پرداخت یارانههای مربوط به سوخت اختصاص نیافته و قرار است قیمت سوخت به گونهای تعیین شود که از محل مابهالتفاوت فروش آن در داخل، اعتبار موردنیاز برای واردات تامین شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی اضافه کرد: اگر در سال آینده تصمیم بر ملغی شدن سهمیهبندی بنزین باشد استفاده از سامانه هوشمند و کارت سوخت حذف نخواهد شد چراکه اساس استفاده از کارت هوشمند برای مدیریت در توزیع، جمعآوری لحظهای اطلاعات و فروش الکترونیکی سوخت بوده است نه صرفا سهمیهبندی آن.
تا پایان سال 90 از واردات فرآوردههای نفتی بینیاز میشویم
شهنازیزاده با بیان اینکه هماکنون میانگین تولید بنزین در کشور 44 میلیون لیتر است تاکید کرد: با طرحهای افزایش ظرفیت پالایشگاههای کشور تا پایان سال 1390 نسبت به واردات فرآوردههای نفتی از خارج از کشور بینیاز میشویم.
به گفته او در سال گذشته با اجرای سهمیهبندی بنزین 73/2 میلیارد دلار صرفهجویی ارزی صورت گرفته که این رقم در سال جاری به 5/3 میلیارد دلار رسیده است.
پالایشگاههای کشور زیانده نیستند
وی با تاکید بر اینکه پالایشگاههای کشور زیانده نیستند، خاطرنشان کرد: زمانی میتوان گفت پالایشگاهها زیانده هستند که به عنوان یک بنگاه اقتصادی کار کنند نه اینکه تحت نظر دولت عمل کنند.
شهنازیزاده تصریح کرد: به عنوان مثال، زمانی که نیروگاههای کشور نیاز به نفت کوره دارند از پالایشگاهها درخواست تولید این فرآورده را میکنیم در حالی که تولید نفت کوره برای پالایشگاهها چندان به صرفه نیست؛ بنابراین با ادامه این روند نمیتوان پالایشگاهها را زیانده دانست.
تامین مالی پروژههای پالایشگاهی پس از توسعه پارس جنوبی اولویت کشور است
وی با تاکید بر اینکه تامین مالی پروژههای پالایشگاهی پس از توسعه پارس جنوبی یکی از اولویتهای مهم کشور است، گفت: در قانون آمده است که میتوانیم پروژههای پالایشگاهی، خطوط لوله و احداث انبارهای نفت را از طریق درآمد حاصل از واگذاری پالایشگاهها تامین کنیم که متاسفانه این امر اجرا نمیشود و این درآمد مستقیم به خزانه ریخته میشود و منابع موردنیاز صنعت پالایش باید از مسیر دیگری تامین شود.
به گفته او، شرکت ملی پالایش و پخش و وزارت نفت به سازمانهای ذیربط درخواست دادند تا درآمد فروش سهام پالایشگاهها خرج توسعه آنها شود، ضمن اینکه بخشی از درآمد حاصل از نفت خام نیز به این امر اختصاص یابد.
شهنازیزاده درباره واگذاری فرآیند صادرات نفت کوره به شرکت پالایش و پخش گفت: این استراتژی از سوی وزیر نفت تعیین خواهد شد و در حال حاضر بخشی از صادرات توسط این شرکت و بخشی دیگر توسط امور بینالملل انجام میشود؛ ضمن اینکه قراردادهای مربوط به این امر نیز توسط امور بینالملل تنظیم میشود.
5/6 میلیارد دلار حجم واردات فرآورده های نفتی در سال جاری
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش حجم واردات فرآوردههای نفتی در سال جاری را 5/6 میلیارد دلار دانست و تاکید کرد: برای ادامه روند واردات تا پایان سال نیاز به 2/3 میلیارد دلار علاوه بر آنچه تا کنون وارد کردهایم، داریم.
وی با تاکید بر اینکه کلیه جایگاههای عرضه بنزین سوپر موظف به فروش این فرآورده به مصرفکنندگان هستند گفت: هماکنون 2 میلیون لیتر بنزین سوپر در روز فروخته میشود و هیچ تغییری در مکانیزم فروش آن به مردم داده نشده؛ بنابراین اگر مردم در مواجهه با جایگاهی که از عرضه بنزین سوپر اجتناب میکند مواجه شدهاند، باید به ما اطلاع دهند.
شهنازیزاده درباره مشارکت ایران در ساخت پالایشگاههای خارج از کشور نیز اظهار داشت: هماکنون ایران در ساخت پروژههای پالایشگاهی کشورهای اندونزی، مالزی و سوریه به ترتیب 40، 30 و 26 درصد سهام دارد؛ ضمن اینکه یک پروژه دیگر هم در مالزی در دست مطالعه است که سهام ایران در آن 30 درصد است.
به گفته او هر یک از طرحهای فوق در مراحلی از امکانسنجی، طراحی بنیادی و مطالعه قرار دارد و ایران به عنوان شریک در این طرحها سهم خود را تا این زمان پرداخت کرده است.
شهنازیزاده با بیان اینکه قیمت فرآوردههای نفتی متاثر از نفت خام است، یادآور شد: در چند سال اخیر هیچگاه مواجه با چنین کاهش شدید قیمت نفت که در ماههای اخیر اتفاق افتاده نبودهایم تا جایی که قیمت بنزین در برخی از برهههای زمانی از نفت خام ارزانتر بوده است.
وی درباره ذخیرهسازی بنزین نیز گفت: با اینکه نزدیک به 411 میلیون لیتر بنزین در سال جاری کمتر از سال گذشته ذخیره کردهایم ولی در مجموع وضعیت مناسبی داریم و با ذخیره مطلوبی وارد سال آینده میشویم.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش یادآور شد: عمدتا جایگاههای سی.ان.جی باید به صورت تکمنظوره احداث شود ولی در حال حاضر به دلیل کمبود فضا، در جایگاههای بنزین نیز تعدادی از تلمبههای سی.ان.جی نصب شده است که در ابتدا به دلیل جانمایی نادرست و انتخاب نامطلوب برخی تجهیزات فرآیند سوختگیری را با مشکل مواجه کرده بود که در حال حاضر با برنامهریزیهای انجام شده این مشکلات تا حد زیادی رفع شده است.
نظر دهید