شانا
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران خبرداد:یک میلیارد دلار صرفه جویی ارزی به دنبال سهمیه بندی بنزین
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: با توجه به کاهش مصرف بنزین و کاهش واردات آن در نتیجه اجرای طرح سهمیه بندی، یک میلیارد دلار صرفه جویی ارزی شده است. به گزارش خبرنگار شانا، سید نورالدین شهنازی زاده صبح امروز (دوشنبه۲۳ مهر) به خبرنگاران گفت: با ادامه اجرای طرح سهمیه بندی، انتظار می رود تا پایان سال صرفه جویی ارزی حاصل از آن به حدود ۳ میلیارد دلار برسد.
به گزارش خبرنگار شانا، سید نورالدین شهنازی زاده صبح امروز (دوشنبه۲۳ مهر) به خبرنگاران گفت: با ادامه اجرای طرح سهمیه بندی، انتظار می رود تا پایان سال صرفه جویی ارزی حاصل از آن به حدود ۳ میلیارد دلار برسد.
شهنازی زاده در باره ۹ پالایشگاه موجود در کشور اظهار داشت: روزانه ۴۷ میلیون و 500 هزار لیتر بنزین در پالایشگاه های کشور تولید می شود که این میزان تولید در مقایسه با سال قبل ۸/۳ درصد رشد داشته است.
وی با بیان این که میانگین مصرف روزانه بنزین از ابتدای سال جاری تا کنون ۶۷ میلیون و 800 هزار لیتر بوده است، گفت: میانگین مصرف بنزین در این مدت در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل ۵/۸ درصد کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین افزود: از ابتدای اجرای طرح سهمیه بندی بنزین تا کنون میانگین مصرف روزانه بنزین حدود ۶۰ میلیون لیتر بوده که در مقایسه با مصرف سال گذشته در حدود ۵/۲۲ درصد کاهش داشته است.
وی ادامه داد: پایین ترین میزان مصرف بنزین در زمان سهمیه بندی ۷/۴۵ میلیون لیتر در روزهای ۲۱ و ۱۳ مهر ماه و بالاترین میزان مصرف ۸/۶۷ در نیمه شهریور ماه بوده است.
درخواست بودجه 5/1 میلیارد دلاری برای واردات بنزین تا پایان سال
شهنازی زاده با بیان این که در سال گذشته حدود ۸/۹ میلیارد لیتر بنزین وارد شده است، گفت: در سال گذشته به طور متوسط روزانه ۶/۲۷ میلیون لیتر بنزین وارد کرده ایم که این میزان در سال جاری به طور متوسط به روزانه ۱/۲۴ میلیون لیتر کاهش یافته است.
وی ادامه روند سهمیه بندی بنزین را بر کاهش واردات آن در آینده مؤثر ارزیابی و اضافه کرد: تا کنون ۵ میلیارد لیتر بنزین با هزینه ای افزون بر ۹/۲ میلیارد دلار وارد کرده ایم و چنانچه این روند ادامه یابد، تا پایان سال به واردات ۱/۲ میلیارد لیتر بنزین با هزینه ۱/۱ میلیارد دلاری نیاز است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی یادآور شد: مجلس ۵/۲ میلیارد دلار بودجه برای واردات بنزین تصویب کرده و ۵/۱ میلیارد دلار را نیز به عنوان متمم بودجه درخواست کرده ایم که هم اکنون در هیأت دولت مطرح شده است.
وی با اشاره به اینکه اعتبار لازم برای تامین بنزین مورد نیاز امسال، 4 میلیارد دلار و برای تامین گازوئیل مورد نیاز 3/2 میلیارد دلار بودجه مورد نیاز است افزود: برای واردات بنزین تا پایان سال با کسری 5/1 میلیارد دلاری و برای واردات گازوئیل با کسری 830 هزار دلاری مواجه هستیم که این موضوع را به وزارت نفت اعلام کرده ایم تا در هیئت دولت مطرح سازد.
بنزین وارداتی گران تر از سال قبل است
وی افزود: البته باید در نظر داشت که با توجه به افزایش قیمت نفت خام به بشکه ای بیش از ۸۰ دلار، فرآورده های آن نیز گران تر شده است؛ به طوری که اگر در سال گذشته بنزین وارداتی کشور با بهای ۶۵۰ دلار در هر تن خریداری می شد، امسال با بهای ۷۴۰ دلار در هر تن خریداری می شود.
شهنازی زاده در باره یارانه های اختصاص داده شده به بنزین تصریح کرد: در شش ماه نخست امسال ۸/۵ میلیارد دلار یارانه به بنزین با احتساب نرخ بین المللی آن پرداخت شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با ارزیابی مطلوب از وضعیت ذخیره بنزین در مخازن گفت: مخازن ذخیره بنزین کشور به طور تقریبی پر هستند و میزان ذخایر بنزین در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۶۳ درصد افزایش یافته است که دلیل این افزایش ذخایر را می توان در کاهش مصرف آن ارزیابی کرد.
وی میانگین تولید نفت گاز 9 پالایشگاه کشور حدود ۸۳ میلیون لیتر در روز عنوان کرد و ادامه داد: این میزان تولید در مقایسه با سال گذشته ۷/۱ درصد رشد داشته است.
رشد 5/3 درصدی مصرف گازوییل
شهنازی زاده افزود: میانگین مصرف روزانه نفت گاز در سال جاری حدود ۷۹ میلیون لیتر بوده است که در مقایسه با میانگین مصرف سال گذشته ۵/۳ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به این که تاکنون ۳/۱ میلیارد لیتر نفت گاز با هزینه ای بالغ بر ۷۰۰ میلیون دلار وارد کرده ایم، گفت: با توجه به مصرف نفت گاز در بخش های نیروگاهی، صنعت و حمل و نقل کشور و با عنایت به تولید داخلی این فرآورده نفتی، پیش بینی می شود تا پایان سال به ۴/۲ میلیارد لیتر نفت گاز وارداتی و هزینه کردن ۴/۱ میلیارد دلار نیاز باشد.
یارانه 5/7 میلیارد دلاری برای گازوییل
مدیرعامل شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار داشت: دولت در شش ماهه نخست امسال هفت میلیارد و 500 میلیون دلار یارانه در مقایسه با قیمت های بین المللی، برای نفت گاز پرداخت کرده است.
وی با اشاره به میانگین تولید روزانه ۲۱ میلیون لیتر نفت سفید در پالایشگاه های کشور در سال جاری، گفت: میزان تولید نفت سفید در سال جاری نسبت به سال گذشته ۱۳ درصد رشد داشته که البته میزان مصرف این فرآورده نیز به همین میزان افزایش یافته است.
ذخیره سازی سوخت زمستانی
وی علت افزایش مصرف نفت سفید در سال جاری را ادامه سرما در ماه های فروردین و اردیبهشت و همچنین انجام ذخیره سازی این فرآورده برای مصارف روستایی و مناطق صعب العبور در زمستان امسال دانست.
شهنازی زاده اظهار داشت: در شش ماهه نخست امسال ۱/۱ میلیارد دلار یارانه به نفت سفید پرداخت شده است.
وی با بیان این که در سال جاری ۴ هزار تن گاز مایع در پالایشگاه های کشور تولید شده است، یادآوری کرد: میزان مصرف گاز مایع تا به امروز به طور میانگین ۵ هزار ۴۰۰ تن در روز بوده است که این میزان مصرف در مقایسه با سال گذشته ۳/۱ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به رشد منفی مصرف گاز مایع (LPG) طی ۶ سال گذشته، در باره علت افزایش مصرف این فرآورده در سال جاری، اظهار داشت: یکی از دلایل رشد مصرف گاز مایع طبیعی استفاده غیر مجاز آن در خودروهاست و افزون بر آن برخی از صنایعی که گاز طبیعی مصرف می کنند، پس از اتمام سوخت خود به استفاده از گاز مایع روی می آورند.
مصرف غیرمجاز در خودروها عامل افزایش مصرف ال پی جی
وی افزود: حدود ۸۱ هزار خودرو به طور رسمی و با رعایت موارد ایمنی گاز سوز شده اند ولی هم اکنون در حدود بیش از ۲ برابر و نیم این تعداد، خودروهایی هستند که به صورت غیر رسمی از کپسول گاز خانگی استفاده می کنند که این موضوع منجر به افزایش مصرف گاز طبیعی شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران میزان یارانه پرداختی به گاز مایع در سال جاری را ۶۰۰ میلیون دلار ذکر کرد.
تامین سوخت مایع نیروگاه ها دغدغه اساسی در فصل زمستان
وی تأمین سوخت نیروگاه ها را از جمله دغدغه های اصلی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی دانست و گفت: با توجه به توسعه گاز رسانی در بخش خانگی و در نتیجه افزایش مصرف، در چند سال اخیر برای تأمین گاز مصرفی نیروگاه ها در چهار ماهه آخر سال با مشکلاتی رو به رو شده ایم.
وی با ابراز نگرانی از وضعیت توزیع سوخت مایع به جای گاز طبیعی به نیروگاه ها در زمستان، اظهار داشت: با وجود مشکلاتی که در تأمین نفت کوره از مبادی جنوب کشور و واردات این نفت گاز توسط نفت کش ها و انتقال آن از جنوب به شمال و مرکز کشور، امید است مسائل مربوط به توزیع سوخت مایع به نیروگاه ها جبران شود.
شهنازی زاده با اشاره به این که در سال جاری مصرف نفت گاز نیروگاه ها ۳۵ درصد افزایش یافته است، اضافه کرد: هم اکنون بیشتر نیروگاه های راه اندازی شده و در حال احداث کشور از نوع نیروگاه های سیکل ترکیبی و سوخت مصرفی آنها گاز طبیعی است که در صورت بروز مشکل در گاز رسانی به آنها در زمستان، سوخت مایع مصرف می کنند.
وی با بیان این که مصرف نفت کوره نیز در مقایسه با گذشته افزایش یافته است، گفت: خوشبختانه برای تأمین نفت کوره مصرفی در کشور مشکلی وجود ندارد و تنها مشکل ما در انتقال این فرآورده از ماه شهر و بندرعباس به مرکز و نیروگاه های شمال است.
وی افزود: نیاز مصرفی نفت کوره در کشور ایجاب می کند که روزانه ۲۸ تا ۳۰ میلیون لیتر از این فرآورده به وسیله ناوگان حمل و نقل زمینی و ریلی به مرکز منتقل شود.
17 میلیارد دلار یارانه برای مصرف پنج فرآورده اصلی نفت در کشور
مدیر عامل شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان این که در شش ماهه نخست امسال به نفت کوره ۸/۱ میلیارد دلار یارانه تعلق گرفته است، گفت: طی شش ماهه نخست سال جاری در مجموع به ۵ فرآورده بنزین، نفت گاز، نفت سفید، گاز مایع و نفت کوره حدود ۱۷ میلیارد دلار یارانه تعلق گرفته است.
آزاد سازی جایگاه ها از سال 91
شهنازی زاده با اشاره به اینکه توزیع فراورده های نفتی از طریق 21 هزار مجاری در کل کشور صورت می گیرد، افزود: از این تعداد 18 هزار و 300 فروشندگی داخل اتاق شهری و روستایی، دو هزار و 312 جایگاه عرضه بنزین و باقی فروشندگی های ساحلی و اختصاصی داخل شرکتها هستند.
وی در تشریح چگونگی رتبه بندی جایگاه های عرضه سوخت، گفت: کارمزد جایگاههای درجه یک به ازای هر لیتر بنزین فروخته شده 5 ریال بوده که امسال به 6/5 ریال افزایش پیدا کرده است؛ کارمزد هر لیتر بنزین در جایگاههای درجه دو 42 ریال بوده که به 47 ریال افزایش یافته است.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده هابی نفتی ایران ادامه داد: کارمزد هر لیتر بنزین درجایگاههای درجه سه 36 ریال بوده که به 40 ریال افزایش یافته و در جایگاههای درجه چهارنیز کارمزد هرلیتر بنزین 32 ریال بوده که به 35 ریال و جایگاههای خارج از طرح 30 ریال بوده که به 32 ریال افزایش پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: در این زمینه امسال نسبت به سال گذشته 35/1 درصد جایگاهها از درجه دو به یک، 39 درصد از درجه سه به دو و 11 درصد از درجه 4 به 3 ارتقا پیدا کردهاند.
شهنازی زاده یادآور شد: اکنون 2 درصد از جایگاههای کشور درجه یک ، 15 درصد درجه دو ، 40 درصد درجه 3، 20 درصد درجه 4هستند، ضمن اینکه 23 درصد خارج از طرح درجه بندی محسوب میشوند.
وی در خصوص آزادسازی جایگاهها توضیح داد: هنوز سیستم جایگاههای کشور کارمزدی است و با ارائه بنزین یارانهای امکان ایجاد رقابت بین جایگاهها وجود ندارد، بنابراین اداره آنها به صورت رقابتی وجود ندارد، اما امیدواریم که تا سال 91 قیمت انرژی در کشور آزاد شود که در این صورت امکان آزادسازی جایگاهها وجود دارد.
شهنازی زاده درتشریح این طرح گفت: در این طرح جایگاهداران می توانند بنزین را از منابع مختلف به صورت رقابتی خریداری کرده و با حفظ حالت رقابتی به مشتریان خود عرضه کنند که مهمترین موضوع در این زمینه ارائه بنزین بدون یارانه است که بحث درجه بندی زمینهای برای آزادسازی جایگاهها محسوب میشود. در این راستا تصور میشود قیمت تمام شده بنزین تولید داخل برای هر لیتر حدود 600 تومان باشد.
وی با اشاره به تامین امکانات برای جایگاهها با هدف ارتقای درجه آنها توضیح داد: درسال جاری برای هر جایگاه که تمایل به افزایش درجه داشته باشد 20 میلیارد تومان در نظرگرفته شده است؛ هرچه که در این زمینه برنامهریزی شده که جایگاههای جدید براساس استانداردها و ویژگیهای جایگاههای درجه یک ساخته شوند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره بر کمبود جایگاه در کشور تاکید کرد: در حال حاضر هر تلمبه در جایگاههای تهران روزانه حدود 11 هزار و 500 لیتر بنزین منتقل میکند که استاندارد جهانی آن حدود 6 هزار لیتر است.
به گفته او این امر در حالیست که ظرفیت اسمی این تلمبهها تنها امکان انجام عملیات توزیع 10 هزار لیتر بنزین را دارد، بنابراین لازم است برای استانداردسازی تعداد تلمبهها یا تعداد جایگاهها را افزایش دهیم.
وی افزود: در حال حاضر تمام موانع موجود برای جایگاهسازی را برداشتهایم، مثلا در سال گذشته به ازای ایجاد هر تلمبه در جایگاههای تهران 40 میلیون تومان وام پرداخت شد که از ماه گذشته این تصمیم به همه کلان شهرها شامل اهواز، شیراز، اصفهان، تبریز، مشهد و کرج تعمیم داده شد.
شهنازیزاده، از مذاکرات با شرکتهای خارجی برای ساخت جایگاه در ایران خبر داد و گفت: در این زمینه توافقنامههایی هم برای ساخت چندین جایگاه با تلمبههای مدرن امضا شده، ولی هنوز عملا موجب اضافه شدن جایگاه در سال جاری نشده است.
وی ادامه داد: از سال گذشته نیز حدود 42 مورد جایگاه با کل تمهیدات جایگاههای درجه یک و دو به مجموعه کشور اضافه شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه هماکنون در ۳۷ نقطه کشور مرکز سوختگیری هواپیما وجود دارد، خاطر نشان کرد: هفت مرکز جدید سوختگیری هواپیما نیز در شهرهای زنجان، خوی، اراک و بندرلنگه آغاز شده و احداث این مراکز در عسلویه، رامسر و نوشهر در برنامه است.
نظر دهید