نفت نيوز
سرمایهگذاری 7 میلیارد دلاری در پالایشگاههای کشور
تا پایان سال 1391 ظرفیت پالایشگاههای کشور با سرمایهگذاری 15 میلیارد یورویی برای ساخت پالایشگاههای جدید و سرمایهگذاری 7 میلیارد دلاری در طرح های توسعهای پالایشگاههای موجود به 3/3 میلیون بشکه در روز میرسد. به گزارش نفت نیوز، مدیر امور پالایش شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران اظهار داشت: بخشی از این سرمایهگذاری مربوط به احداث 7 پالایشگاه جدید در کشور است که علاوه بر افزایش ظرفیت تصفیه نفت خام، کیفیت فرآوردههای تولیدی پالایشگاهها را نیز به استانداردهای جهانی میرساند.
مهندس امین الله اسکندری با بیان این که این 7 طرح جدید پالایشگاهی با مشارکت بخش خصوصی داخلی و خارجی در کشور انجام میشوند، تصریح کرد: از میان این طرحها پالایشگاه هرمز با ظرفیت 300 هزار بشکه در روز و خوزستان با 180 هزار بشکه در روز به تصفیه نفت خام فوق سنگین میدانهای نفتی کشور میپردازند.
وی ادامه داد: پالایشگاههای ستاره خلیج فارس با ظرفیت 360 هزار بشکه در روز و پارس در شیراز با ظرفیت 120هزار بشکه در روز از جمله پالایشگاههای میعانات گازی در دست احداث هستند، ضمن این که شرکتهای پالایشی آناهیتا در کرمانشاه و شهریار در تبریز هر یک با ظرفیت 150 هزار بشکه در روز و پالایشگاه 300 هزار بشکهای کاسپین در مازندران به منظور تصفیه نفت خام کشورهای حاشیه دریای خزر از جمله 7 طرح جدید پالایشی در کشور هستند.
به گفته او این طرحها در مجموع یک میلیون و 560 هزار بشکه به ظرفیت تصفیه نفت خام کشور میافزایند.
سرمایهگذاری 7 میلیارد دلاری در پالایشگاههای موجود
اسکندری یادآور شد: علاوه بر سرمایهگذاری در ساخت طرحهای جدید پالایشگاهی، امور پالایش شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران پروژههای توسعهای نیز با اعتباری افزون بر 7 میلیارد دلار در 9 پالایشگاه موجود در دست اقدام دارد.
مدیر امور پالایش شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران اضافه کرد: این پروژهها در پالایشگاه اراک به منظور افزایش ظرفیت پالایشگاه از 175 هزار بشکه در روز به 250 هزار بشکه در روز با پیشرفت 24 درصدی و در پالایشگاههای اصفهان، تبریز، تهران و لاوان در زمینه بنزینسازی، ارتقای کیفیت فرآوردههای تولیدی پالایشگاه و رعایت هرچه مطلوبتر مسائل زیست محیطی در دست اقدام است.
به گفته او فاز اول طرح توسعه پالایشگاه بندرعباس از 230 به 320 هزار بشکه در روز در هفته جاری به بهرهبرداری میرسد.
کاهش تولید نفت کوره شرکتهای پالایشی تا سال 1391
اسکندری با بیان این که الگوهای تصفیه نفت خام در کشور قدیمی است، یادآوری کرد: به دلیل وجود همین الگوهای قدیمی، شرکتهای پالایشی به طور میانگین 29 درصد نفت کوره تولید میکنند، در حالی که استانداردهای جهانی، میزان تولید نفت کوره در پالایشگاهها را 10 درصد تعیین کرده است.
وی افزود: یکی از مهم ترین مزیتهای اجرای طرحهای توسعهای و ساخت پالایشگاههای جدید با استانداردهای روزآمد دنیا کاهش نفت کوره تولیدی پالایشگاهها تا حد استانداردهای جهانی است.
اسکندری کیفیت فرآوردههای تولیدی پالایشگاههای کشور را بر اساس استانداردهای تعریف شده در شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران عنوان کرد و گفت: این استانداردها معادل یورو 2 است که در آینده نزدیک با بهرهبرداری از پروژههای جدید پالایشی به یورو 4 و 5 ارتقا مییابد و این یکی دیگر از مزیتهای اجرای طرحهای جدید است.
تصفیه نفت خام فوق سنگین میدانهای نفتی با ساخت پالایشگاههای جدید
وی با بیان این که از میان 9 پالایشگاه موجود تنها پالایشگاه بندرعباس توانایی تصفیه نفت خام سنگین را دارد، اظهار داشت: طراحی پالایشگاههای دیگر به گونهای است که تنها میتوانند به تصفیه نفت خام سبک ایران بپردازند؛ به این ترتیب احداث پالایشگاههایی چون هرمز و خوزستان که توانایی تصفیه نفت خام سنگین و فوق سنگین میدان های کشور را دارند، مزیتی در خور توجه برای کشور به همراه دارد.
مدیر امور پالایش شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تاکید کرد: در اجرای پروژههای جدید تلاش ما استفاده حداکثری از توان داخل و دغدغه اصلی ما کمبود نیروی متخصص و تامین کالا است که البته امروزه به دلیل گرانی مواد اولیه و تکمیل ظرفیت شرکتهای سازنده برای پذیرش سفارشهای جدید به یک دغدغه جهانی تبدیل شده است.
اسکندری ویژگیهایی که برای مکانیابی ساخت پالایشگاهها در نظر گرفته میشود، نزدیکی به بازارهای مصرف و منابع نفتی برای تامین خوراک و نزدیکی به خطوط لوله و راه آهن به منظور انتقال فرآوردهها عنوان کرد و گفت: به تازگی نیز در مکانیابیها سعی کرده ایم پالایشگاههای جدید را در کنار پالایشگاههای موجود احداث کنیم تا سرمایهگذاریهای زیربنایی و مشترک مانند واحدهای تامین آب، بخار و سرویسهایی که پالایشگاهها می توانند در اختیار یکدیگر قرار دهند، به حداقل برسد.
به گفته او هزینه احداث یک پالایشگاه بسته به محل جغرافیایی، وضعیت بازار و نوع فرآیندی که در آن به کار گرفته میشود، 18 تا 24 هزار دلار به ازای هر بشکه برآورد شده است.
وی تاکید کرد: اگر پالایشگاهها در کنار صنایع پتروشیمی و به صورت یک مجوعه احداث شوند، سودآوری چند برابری خواهند داشت، درست همانند ژاپن؛ کشوری که بیش از 30 سال است پالایشگاه جدیدی در آن ساخته نشده، اما فرآیندهای پالایشی آن به روز و طبق استانداردهای جهانی و با سودآوری مناسب است.
تولید بنزین بدون ساخت پالایشگاه امکانپذیر است
اسکندری در باره طرح تولید بنزین بدون ساخت پالایشگاه گفت: برای تولید این فرآورده از مواد پتروشیمی که باید هیدروکربن با اکتان بالا داشته باشند، استفاده میشود؛ به این معنا که اجزای تشکیل دهنده این بنزین محصولات اصلی و جنبی واحدهای پتروشیمی است که بر اساس خواص هر یک به گونهای با یکدیگر مخلوط میشوند که در حد بنزین با اکتان بالا خواهد بود.
به گفته او مشابه این کار در پالایشگاههای کشور به طور روزانه آن هم توسط اجزای تشکیل دهنده بنزین انجام میشود.
وی افزود: تولید بنزین از مواد پتروشیمی در این طرح خارج از این فرآیند نیست و اختلاط لازم از فرآوردههای پتروشیمی انجام میشود، اما این که چگونه این فرآیند انجام میشود و اصلا اقتصادی هست یا خیر را باید طراحان پروژه توضیح دهند.
حمایت از بومیسازی خودروهای دیزلی توسط شرکت ملی پالایش و پخش
اسکندری با بیان این که شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران بیشترین مشارکت را در ساخت موتور پایه دیزلی داشته است، یادآوری کرد: بخش عمدهای از هزینه تحقیقات این موتور توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تامین شده است تا در نهایت تولید این موتور در کشور بومی شود.
مدیر امور پالایش شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران افزود: از سوی دیگر تامین گازوییل (نفتگاز) مورد نیاز این موتور با استانداردهای تایید شده نیز، از دیگر فعالیتهای در دست اقدام این شرکت است.
نظر دهید